• Entréplan
  • Plan 1
  • Plan 2
  • Källarplan

Älvsunda Älvsunda Gård

  • 12 rum, varav 6-0 sovrum
  • Boarea 388 kvm
  • Biarea 77 kvm
  • Byggnadstyp 3 plan med källare och vind.
  • Byggår 1826/1917
  • Tomtarea 20846 kvm
  • 15 500 000 KR

En riktig herrgård 465 kvm med anor och hänförande trädgård - här får den stora familjen plats i en sagolikt vacker miljö och ändå nära storstaden.

Herrgårdsdrömmen finns på riktigt, och den kan snart bli din - här på Älvsunda gård, med anor från tidigt 1800-tal och en helt magnifik huvudbyggnad på nästan 400 kvm. Till detta har du underbara vidsträckta "ägor" med känsla av slottspark och storslagna omgivningar åt alla håll. Här får familjen ett i alla avseenden unikt hem, ståtligt och historiskt samtidigt som det är både trivsamt och praktiskt för alla livets skiften och tillfällen, vardag såväl som fest.

Det imponerande boningshuset har tre våningsplan plus källare och drar blickarna till sig med sin gustavianska stil med skulpterad portal, brutet tak och tilltalande fasad i kilsågad granpanel. Gården är perfekt för en stor familjekonstellation, kanske med bonusbarn eller flera generationer, och för att kunna härbärgera långväga besökare. Bostaden präglas inte minst av vackra sällskapsrum för ett rikt och gästfritt sällskapsliv, allt från mindre middagar till större fester med ett stort antal gäster.

Flera soliga uteplatser omger huset, främst den fina terrassen på baksidan, som har kvällssol fram till 21-tiden och drar fördel av huset höga läge med utblick över den parkliknande trädgården och ängarna runt omkring. På gavelsidan finns en stenlagd uteplats som är perfekt för långa sköna sommarfrukostar och för grillkvällar i behaglig skugga på eftermiddag/kväll. Sedan är det givetvis fritt fram för bersåer och uteplatser var som helst i den magnifika trädgården, under ett fruktträd eller invid en damm.

Planlösningen är genomtänkt och välfördelad med totalt 6 sovrum fördelade på plan 1 och 2. I entrévåningen är fokus helt på representativa umgängeytor i form av två salonger, stor underbar matsal och ett sagolikt lantkök. Båda övre våningarna har egna allrum/sällskapsrum som även kan nyttjas som sov- eller gästrum, samt varsitt fräscht badrum. Även husets hallutrymmen på respektive våning är rymliga och användbara som exempelvis små läshörnor eller arbetsplatser.

Interiören är i många delar tidstypisk med välbevarade detaljer som väggpanel, sirliga målade dekorationer, fiffigt inbyggda förvaringar, trägolv med breda plankor, fönsternischer och fina fönster med spröjs, vackra dörrar och så kakelugnar i nästan varje rum! Den äldre charmen och de många originaldetaljerna är mycket omsorgsfullt förenade med modern bekvämlighet och standard tack vare en rad renoveringar under senare tid, som innebär att huset är i mycket gott skick. De större åtgärderna omfattar helt nytt lantkök 2012 inklusive ny öppen spis förutom vedspis, nytt badrum samt serveringskök 2013, ny tvättstuga samt bastu och relaxdel 2015 i källaren, panelbyte och nytt tak på huvudbyggnaden 2016. Se även separat renoveringslista.

Gården omges av en tomt som är otroligt ståtlig med tydlig karaktär av slottspark med gamla ekar, lindar och bokträd, stenmur, alléer, fontän, damm och en stor gruslagd entréyta. Här finns även oändliga möjligheter och glädjeämnen för den trädgårdsintresserade, från blomsterplanteringar och kryddgårdar till vackra formationer med stenläggning och häckar. Många äppelträd, svarta och röda vinbär, krusbär, fläder och plommon gör att du kan fylla skafferiet med egen frukt, sylt och saft.

Trädgården är dock inte bara en fröjd för ögat, den är också väldigt lekvänlig med både plana och böljande gräsmattor för spel och lekar, gömställen och andra roliga platser för barn. Huset och trädgården ligger relativt högt och fritt vilket ger en sagolik utsikt över de natursköna omgivningarna med ängsmarker och skogspartier. En äldre pool finns som kan renoveras, men storleken på tomten ger också gott om plats för att också bygga en ny pool på annan plats.

En herrgård ska förstås också ha ett lusthus, och här finns ett mycket fint sådant med handmålade väggar. Lusthuset är den självklara platsen att njuta av kräftor och sommarmiddagar. Det finns också två äldre härbren från 1700-talet som används till förråd.

Gården har en intressant historia och är belägen i det som tidigare hette Elfsunda, på 1800-talet en liten by med två gårdar. Huvudbyggnaden är uppförd 1826 på uppdrag av snörmakare A W Schmidt som köpt byns båda gårdar och slagit ihop dem till en större och mer ståndsmässig gård. Genom historien har gården haft flera prominenta ägare, från justitierådet Axel Fredrik Gyllenhammar till riksantikvarien Sigurd Curman. Enligt Stockholms läns museum är just Älvsunda det finaste och mest välbevarade exemplet på herrgårdar som byggdes i Upplands Väsby på 1800-talet.

Även trakten är spännande och historisk med fornlämningar, runstenar och gravkullar som visar att området varit bebott så långt tillbaka som järnåldern. Bland annat finns en runsten alldeles utanför huvudingången, daterad till någonstans åren 1070-1100.

Omgivningarna är som sagt storslagna, vackra och natursköna med alla möjligheter till friluftsliv och rekreation. För den som är intresserad av ridning finns stall på grannfastigheten Antuna Gård där det eventuellt kan finnas möjligheter att få plats med egen häst. Väl på plats ute i detta natursköna lugn, är det svårt att föreställa sig att Arlanda ligger bara en kvarts bilresa från gården.

Välkommen till en i alla avseenden unik bostad, representativ och samtidigt med massor av charm och trivsel för en stor familj - och med ypperligt läge med tillgång till både Stockholm, Uppsala och Arlanda!


PLANLÖSNING:

Entrévåning

HALLEN öppnar sig i ett väl tilltaget kapprum med plats för att välkomna många gäster och förvara ytterkläder för en stor familj. I hallen finns det gedigna trapphuset och hallen har ingång till entréplanets alla delar, matsalen, köksdelen och salongerna. Stengolvet är annorlunda i både färg och mönster, och ger en effektfull kontrast till ljusgråa väggar. Till höger om hallen finns en gäst-wc samt ytterligare en hall, användbar som separat kapprum.

SÄLLSKAPSDELEN omfattar två underbara vardagsrum/salonger bredvid varandra, båda med ljusa gedigna furugolv och interiör i harmoni med den gustavianska stilen, med vackert fältmålade väggar anno 1917 med olika färgnyanser och dekorativa detaljer. Båda rummen har förstås kakelugn, och har ett massivt ljusinsläpp från fönster med spröjs.

MATSALEN är ett måltidsrum där man med stolthet bjuder in släkt och vänner till middagar, fester och firande - ett praktfullt rum med kakelugn, stort fönsterparti, pardörrar till terrassen och plats för ett långbord för många personer. Interiören är ljusa kalkputsade och fältmålade väggar, robust trägolv och rummet är perfekt placerat mellan köksregionen och sällskapsrummen.

TERRASSEN sträcker sig längs större delen av baksidan och har ett utomordentligt läge, relativt högt med utblick över ängar och skogar runt omkring, samt med eftermiddags- och kvällssol. Det gör terrassen till den givna favoritplatsen för att njuta av långa ljumma kvällar med spännande samtal, soffhäng och solnedgång.

KÖKET byggdes nytt 2012 på ett enastående smakfullt sätt, med bevarande av herrgårdsstilen och genuin karaktär av lantkök, fyllt med både charm, matglädje och all bekvämlighet för såväl den ambitiösa hemmakocken som när hela familjen ska laga mat och pyssla i köket tillsammans. Stor Falcon Range cooker med dubbla ugnar, arbetsbänkar i marmor, en mysig matplats, mängder av skåp och stora skafferier omringar kökets hjärta - den ursprungliga spisdelen med både vedspis och öppen eldstad/braskamin. Köket har en egen ingång från kortsidan, vilket är praktiskt när man ska lasta in varor inför en större middag eller fest.

Mellan köket och matsalen har du ett separat SERVERINGSKÖK, också otroligt fint gjort med praktisk inredning och egen diskho, perfekt att nyttja som lite av ett "grovkök" och när man behöver extra avställningsytor vid större tillställningar. Den som samlar på serviser har här inga problem att få plats med flera kompletta serier i de många skåpen.

Plan 1

SOVRUM 1 och 2 är två fantastiska barnrum, båda ljust inredda och med rikligt ljusinsläpp från tre fönster åt två håll. Båda har också kakelugn och bra med plats för flera möbler förutom säng. Det ena nås från hallen och det andra från allrummet.

SOVRUM 3 har ett avskilt läge mot gavelsidan och är ett bra tonårsrum med egna inbyggda garderober längs väggen. Interiören är vita väggar och rummet har rejäl storlek som rymmer skrivbord och egen soffa. Rummet har bekväm tillgång till badrummet genom den extra trapphallen på denna sida.

ALLRUMMET ligger centralt som ett genomgångsrum med entré från både hallen och de båda sovrummen på vardera sidan. Två fönster ger härlig utsikt mot baksidan i ett fritt läge och rummet har en grön kakelugn samt frikostig plats för sittmöbler - ett lämpligt tv-och umgängesrum men även möjligt att disponera som sovrum.

STORA BADRUMMET är elegant renoverat 2013, med vackert golv, vit gedigen tvättställskommod, badkar med tassar samt separat duschdel. Kakelugnen fulländar miljön och gör badrummet extra lyxigt.

Plan 2

ALLRUMMET här på översta våningen är ett utsökt sällskapsrum, lämpligt som bibliotek, med mycket plats för sällskapsmöbler och stort välvt fönsterparti mot baksidan med underbar utsikt från ett högt läge. Rummet i sig är häftigt med inbyggda bokhyllor och skåp samt en grön kakelugn.

MASTER BEDROOM är ett riktigt ståndsmässigt sovrum, spatiöst och läckert med två fönster som släpper in en milsvid utsikt över tomten och fontänen, egen kakelugn samt lyxig access till eget badrum. Längs en vägg finns också inbyggda garderober i dubbel uppsättning. Allt inramas av ett ljust målat trägolv och tapetserade väggar.

BADRUMMET är renoverat 2008, stilrent och fräscht med golv av tumlad marmor och helkaklade väggar, duschhörna med vikväggar i glas samt handdukstork. Badrumsmöblemanget är utsökt valt för att passa herrgårdsmiljön, med spegelskåp och en stor kommod i nygammal stil. Ute i våningens trapphall finns också en separat extra wc.

SOVRUM 4 och 5 har sina fönster mot gavelsidan och är två fina barnrum, varav det större har en fönsternisch med garderob/förvaring på sidorna samt fint gråmålat trägolv. Båda rummen har kakelugn, kattvind på sidorna och ljus interiör.

Källarvåning

I källarvåningen finns den välrenoverade och rymliga tvättstugan med omfattande skåpinredning, och likaså den fräscha, moderna relaxdelen med bastu och relaxrum. I övrigt finns matkällare och förråd..

Fakta

Typ

Upplands Väsby - Älvsunda 8:1. - 3 plan med källare och vind. Byggår: 1826/1917.

Storlek

Boarea ca 388m², biarea ca 77m². 12 rum, varav 6-0 sovrum
Areauppgifter enligt mätning

Byggnad

3 plan med källare och vind. Renoveringar:
2018 — Nytt kallförråd
2017 — Ny fasad samt tilläggsisolering (kökflygel)
2016 — Byte av träpanel samt målning av fasad
2016 — Omläggning av tak
2015 — Renovering av tvättstuga och relax (källarplan)
2014 — Nya skorstenshuvar
2014 — Ny luftvärmepump (källarplan)
2013 — Nytt badrum (plan 1)
2013 — Renovering av serveringskök
2012 — Platsbyggt kök med ny eldstad
2011 — Tilläggsisolering av köksvind
2010 — Ny luftvärmepump i kök

Byggnadssätt

Grund: Grundsula med mellangjutna betonggolv, krypgrund. Grundmur: Natursten. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä. Fasad: Träpanel. Takbeklädnad: Tegelpannor. Fönster: Varierande typer och ålder.

Enskilt vatten, Enskilt avlopp, anslutet till kommunalt V/A genom Samfällighet.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Vattenburen Jordvärme och luft/luftvärmepump

Ekonomi

Pris vid förfrågan. Taxeringsvärde: 5 381 000 kr (fastställt avseende år 2018) varav byggnadsvärde: 3 519 000 kr. Värdeår 1929.

Total driftkostnad 45 219 kr/år, varav:
Renhållning: 3 400
Samfällighet: 4 964
Uppvärmning: 36 855

Summa ca 3 768 kr/mån. I kostnaden för uppvärmning ingår hushållsström. Avgiften för samfälligheten avser vatten och avlopp, vägbelysning och plogning. Kostnader för Tv/bredband och försäkring tillkommer. Uppgifter avseende driftkostnad kommer från säljaren.

Övrigt

13 kakelugnar finns samt vedspis och braskamin i köket.

Larm med kameror och ytterdörrar försedda med nyckelfria kodlås finns, abonnemang kan övertas.

Uppgifter beträffande arean skiljer sig mellan uppmätning (388 kvm boa och 77 kvm bia) och fastighetsutdrag (284 kvm boa och 158 kvm bia).

Den som köper bostaden kommer att erhålla en lista med samtliga budgivares namn, telefonnummer samt lagda bud. Säljarna har fri prövningsrätt vilket innebär att säljaren kan bestämma till vem han säljer och till vilket pris.

Viss avvikelse kan förekomma beträffande planskisser, dessa är ej skalenliga.

Vi påminner även om köparens undersökningsplikt vid köp av bostaden.

Rättigheter förmån

Förmån: Avtalsservitut: Rivningsförbud Mm, 01-IM3-79/16474.1
Förmån: Avtalsservitut: Rivningsförbud Mm, 01-IM3-79/16475.1

Rättigheter last

Last: Avtalsservitut: Kraftledning, 01-IM3-76/10141.1

Inskrivna servitut och övriga gravationer

Avtalsservitut Kraftledning

Gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning: Upplands Väsby Älvsunda GA:1

Planbestämmelser

Fornlämning (3 st)

Planlösning

Entréplan
Plan 1
Plan 2
Källarplan

Alla bilder

Karta

Dokument

Intresseanmälan

Genom att göra en intresseanmälan så godkänner ni även att vi på susannepersson.se behandlar de personuppgifter enligt personuppgiftslagen som ni skickar. Detta görs endast för att underlätta kontakten med dig som kund.


Memory: 6 mb